skip to Main Content
Ο Δεκάλογος της καλής ανακαίνισης

Ο Δεκάλογος της καλής ανακαίνισης

Είμαι εγώ αυτή που σας λέει συνέχεια να σέβεστε και να εκτιμάτε το παλιό…
Είμαι εγώ αυτή που σας λέει να μην πετάτε τίποτα, όσο και να το έχετε βαρεθεί, αλλά να ψάχνετε να βρείτε τρόπους να το επαναχρησιμοποιήσετε…

Και από την άλλη είναι αυτά, τα κοινωνικά δεδομένα, που’χουν κάτσει πάνω από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, και δεν ξέρω να σας πω και πότε θα σηκωθούν να φύγουν, τα οποία δεν μας επιτρέπουν να αγοράσουμε εύκολα ένα καινούριο σπίτι.
Συνεπώς τι κάνουμε, για να μην ζούμε μια ζωή νοικάρηδες, περιπλανώμενοι από ‘δω και από κει;

Ανακαινίζουμε παλιό σπίτι φυσικά!!

Και αναφέρομαι κυρίως σε σας τους τυχερούς, που το’χετε από τη μανούλα ή τη γιαγιάκα σας, εσείς λοιπόν δεν πρέπει να το σκέφτεστε καθόλου… Μικρό, ξεμικρό δικό σας είναι, υπάρχουν λύσεις για όλα τα μέτρα και σταθμά, διαβάζετε συχνά και τις «σελίδες διακόσμησης» -το περιοδικό μας σε ελεύθερη μετάφραση- που θα σας υποδείξουν, θα σας δείξουν και θα σας οργανώσουν στο τι και πώς να το κάνετε…
Όσο για τους υπόλοιπους, «τους μη έχοντες οικίαν» νομίζω πως πρέπει να το ζυγίσουν καλά και να προχωρήσουν (αν προχωρήσουν…) με βήματα πολύ προσεκτικά στην οποιαδήποτε αγορά.Ανακαίνιση βεβαίως δεν χρειάζεται ένα σπίτι μόνο όταν αλλάζει ιδιοκτήτη…

Θα χρειαστεί κάποια στιγμή και το σπιτάκι που το’χουμε για να το νοικιάζουμε όταν τα πλακάκια του θα αρχίσουνε να ξεκολλάνε από τους τοίχους και οι πρώτες διαρροές θα αρχίσουν να εμφανίζονται…
Ανακαίνιση θα χρειαστεί και το σπίτι στο χωριό που το χρησιμοποιείς για εξοχικό, ανακαίνιση θα χρειαστεί μετά από μερικά χρόνια, ακόμη και το σπίτι που μένεις, αυτό που αγόρασες καινούριο, αυτό που έφτιαξες με μεράκι και συντηρείς όλα τα χρόνια με τόση φροντίδα…

Θα μου πεις όμως, και θα έχεις απόλυτο δίκιο, πως άλλου είδους ανακαίνιση θα χρειαστεί το σπίτι που προορίζεται να νοικιαστεί κι άλλου είδους το σπίτι που θα το καθίσεις εσύ. Ναι…έτσι είναι, όπως επίσης νομίζω πως ξέρεις πως μια ανακαίνιση μπορεί να σου κοστίσει από πολύ λίγα χρήματα ως αφάνταστα πολλά!!! Από σένα, τις ανάγκες, τα θέλω και το πορτοφόλι σου εξαρτάται, γιαυτό κι εγώ για να βοηθήσω όσο μπορώ, θεωρητικά πάντα, σου έφτιαξα το δεκάλογο μιας καλής ανακαίνισης, ασχέτου τιμής, για όποιον από τους παραπάνω λόγους θελήσεις να προχωρήσεις σε αυτή.

Ο Δεκάλογος της καλής ανακαίνισης!

  1. Κατέγραψε κι έχε στο νου σου πάντα τις πραγματικές ανάγκες για τις οποίες σκέφτεσαι να κάνεις ανακαίνιση στο σπίτι σου…Τους λόγους και τις εργασίες που είναι αναγκαίο να γίνουν… Αυτό θα σε βοηθήσει σε επόμενο στάδιο να αξιολογείς και να κοστολογείς τις επιλογές σου.
  2. Σχεδίασε το σπίτι σου. Να είναι λειτουργικό, να καλύπτει τις ανάγκες τις δικές σου και της οικογένειάς σου, να είναι όμορφο και πρακτικό. Το σημείο αυτό θεωρείται από τα πιο σημαντικά μιας και θα αποτελέσει τον οδηγό σου σε ότι κάνεις καθώς επίσης θα σε βοηθήσει να αποφύγεις να πέσεις σε λάθη. Θυμίζω εδώ πως, αν χρειάζεσαι την οποιαδήποτε βοήθεια, παραπάνω ιδέες καθώς και οργάνωση για το σχέδιο του σπιτιού σου μη διστάσεις να μας γράψεις…
  3. Καθόρισε τον προϋπολογισμό σου… Πόσο περίπου έχεις τη δυνατότητα να διαθέσεις για το σύνολο της ανακαίνισης. Έχε στο νου σου πως αν όχι όλες τις φορές τότε πάντα, ξεπερνάμε το αρχικό οικονομικό όριο που έχουμε θέσει, γιαυτό άσε για καλό και για κακό μερικά κατοσταράκια στην ακρούλα…
  4. Οργάνωσε τις δουλειές σου με σειρά προτεραιότητας από το πιο σημαντική κι επείγουσα μέχρι την πιο ασήμαντη. Αυτό θα σε βοηθήσει να «κόψεις εργασίες» σε περίπτωση που ξεπεράσεις τα οικονομικά σου όρια, αλλά και να επιλέξεις και να οργανώσεις τα συνεργεία με τα οποία θα συνεργαστείς.
  5. Κάνε έρευνα αγοράς για να μαζέψεις τιμές από συνεργεία και υλικά. Έχε στο νου σου πως η πιο οικονομική προσφορά δεν είναι πάντα και η πιο φθηνή, γιαυτό έχε σαν οδηγό σου την αρχή της «καλύτερης σχέσης ποιότητας-τιμής»
  6. Κοστολόγησέ τις εργασίες μια μια, και βγάλε το τελικό άθροισμα…Στο σημείο αυτό να σου πω πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρεις να καταγράψεις όλες τις πιθανές περιπτώσεις εξόδων που θα προκύψουν γιαυτό βάλε στη λίστα σου κι ένα «ξέχασα» και όρισε στον προϋπολογισμό σου ένα τίμημα και γιαυτό…
  7. Επέλεξε τα συνεργεία με τα οποία θα συνεργαστείς με γνώμονα την ποιότητα εργασίας τους, τη συνέπειά τους και την προσφορά τους. Ζήτησε να δεις έργα τους και κλείσε καλές συμφωνίες μαζί τους.
  8. Στήσε ένα χρονοδιάγραμμα και συντόνισε τα συνεργεία μεταξύ τους (ποια μπορούν να εργάζονται ταυτόχρονα και ποια όχι, με ποια σειρά θα μπει το καθένα). Έχε στο νου σου πως στα έργα συχνά προκύπτουν αστάθμητοι παράγοντες που οδηγούν σε καθυστερήσεις και που τροποποιούν τον προγραμματισμό. Γιαυτό άφηνε αποστάσεις ασφαλείας.
  9. Επέβλεπε και συντόνιζε από κοντά όλες τις φάσεις της ανακαίνισής σου.
  10. Και,τέλος αν όλα αυτά σου μοιάζουν βουνό, έχεις τη λύση της εξ’ολοκλήρου ανάθεσης, επίβλεψης και συντονισμού της ανακαίνισής σου σε μία τεχνική εταιρεία, που θα σε απαλλάξει από όλα αυτά και που μπορεί να σου κοστίσει εξίσου οικονομικά όσο αν θα την έκανες μόνος σου, αλλά πολύ πιο ανέμελα!!!

Πηγή: thedecopages.gr

Μάθε περισσότερα